fbpx

Химически пилинг

Химически пилинг – това е процес на контролирано премахване на горните слоеве на кожата чрез нанасяне на една или повече с различна сила органични киселини и последващото и физиологично обновяване.
Химическият пилинг стимулира защитната реакция на тялото, благодарение на което се увеличава производството на хиалуронова киселина, колаген и еластин. А това, от своя страна, подобрява тонуса на кожата, нейния релеф, елиминира бръчките. С помощта на тази процедура, можете да се отървете и от някои други неприятни проблеми като „старческа“ пигментация, белези и следи от акне.

Обикновено, химически пилинг се прилага върху лицето, но е възможно и обработка на други части на тялото – шията, ръцете и деколтето.

Познаваме различни видове пилинг. С какво се различават?

Повърхностен химически пилинг

Повърхностният химически пилинг действа на нивото на роговия слой на епидермиса – най-горния слой на кожата.
Най-често се използва алфра-хидрокси киселини (AXК): гликолова, млечна, азелаинова, салицилова 20%, пирувинова; фитинова киселина и други пловоди киселини.

Характеристики на повърхностния пилинг: Това е най-бързата и безопасна процедура, която не изисква период на възстановяване. Ако изберете процедурата с алфа-хидрокси киселини, тя ще има подобен резултат на обикновения домашен пилинг. Киселините, които се използват от козметици са по-концентрирани. Освен това един експерт може да избере концентрациите, които са най-ефективни за желания резултат и тип кожа.

За повърхностният химически пилинг в Център Виталайз използваме основно Гликол 35 % на испанската фирма Toscanicosmetics. Има благоприятно въздействие за интензивна хидратация – стимулира синтеза на глюкозаминогликан, който участва при задържането на водата в дермата, контролира процеса на кератинизация, помага за пост-акне, слаби прояви на пигментация и финни бръчки.
Процедурата е ефективна при прилагане на основния курс от 4 до 6 сесии(в зависимост от вида пилинг) 1 път седмично.

Средно-дълбок химически пилинг

Средно-дълбок пилинг – използва се за повлияване на по-дълбоки линии и бръчки, белези от акне и пигментации. Най-често прилаганият агент е трихлор-оцетната киселина (ТХА).

Средно-дълбокия химически пилинг действа на нивото на всички слоеве на епидермиса и вкл. дермата на кожата.
Основни киселини, които се използват: Трихлороцетна киселина (ТСА), Салицилова киселина 30%, разтвори на Джеснер.
Характеристики на този вид пилинг: не толкова травматичен, колкото дълбокия, но и по-ефективен от повърхностните пилинги. Процедурата е безопасна, ефективна като има подчертан подмладяващ ефект, дължащ се на подобряване на тургора и еластичността на кожата. Пилингът увеличава дебелината на слоя живи клетки (дермиса), ексфолирайки повърхностния слой (епидермиса).

При този пилинг се се спряли на Фенол с трихлороцетна киселина, отново на испанската медицинска козметика Toscanicosmetics. Какви са предимствата?- Fenol TCA Eraser води до значително подобряване на текстурата на кожата, има стягащ ефект, намалява бръчките и признаците на фотоиндуцирано стареене. Тъй като е средно дълбок химически пилинг, резултатите от процедурата Fenol TCA Eraser продължават по-дълго от повърхностнияпилинг и ефекта е незабавен.

През първата седмица след процедурата се образуват множество корички, които сами се отлющват, а след това още една-две седмици кожаа може да бъде умерено зачервена.

Дълбок химически пилинг

Дълбокият химически пилинг действа на нивото на всички слоеве на кожата, като контролирано я уврежда и води до сериозно излющване и корекция на дълбоки дефекти.
Виж цени Химически пилинг

Дълбоки пилинг – е процедура за дълбоко въздействие на структурите на кожата, съпроводено със сериозно излющване и корекция на дълбоките дефекти. Използваните химически агенти обикновено са силно токсични и биха могли да доведат до общо увреждане на организма.

Киселини, които се използват: производни на фенола; може да доведат до общо увреждане на организма, ако не бъдат спазени строго правилата за извършване на процедураа.

Характеристики на дълбокия пилинг: травматичен метод за подмладяване на кожата и корекция на изразени естетически дефекти. В действителност фенолът изгаря повърхността на кожата. Тя става като на бебе, напълно без рогов слой. Постепенно, епидермиса се подновява и структурата на дермата се синтезира активно. Дълбокият химически пилинг има приложение за хора на възраст над 60 години или локално – ако има съществени дефекти на кожата. Пилингът ефективно се бори с изразени бръчки, признаци на отпуснатост и увисване на кожата, белези, пигментация.

Препоръчително е пилингът да се извършви в операционна зала с анестезия. Трябва да се има предвид, че фенолът има определена степен на токсичност. След процедурата се образува обширна област на лезии, което създава висок риск от инфекция. Това трябва да се вземе предвид по време на периода на възстановяване: първо, кората, която се образува след дълбок пилинг, трябва да бъде предпазена внимателно, тя се обелва в продължение на 2 седмици. На второ място, вземете противовъзпалителни средства, строго се забранява излагането на слънчева светлина.

Какви резултати да очакваме от химическия пилинг. Кога да изберем тази процедура?

Подновяването и почистването на кожата с употребата на концентрирани киселини се извършва след предварителна консултация, в която да се коментират, в зависимост от възрастта на пациента, състоянието на кожата, целевото въздействие, подходящите киселини и очакваните резултати. Провеждането на химичен пилинг на лице е възможно или необходимо при следните индикации:

Проблемна кожа, акне – до 25 години.
Белези от акне, хиперпигментация, първите признаци на стареене на кожата – 30-35 години.
Хиперпигментация от различен произход, козметични дефекти (белези, дълбоки белези, дълбоки бръчки), кератоза, – 35 години и по-възрастни.

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button