Какво представлява ХИМИЧНИЯ ПИЛИНГ за лице и за какви състояния се препоръчва?

Знаем, че много хора споделят мнение на база истории свързани с неуспешно провеждане на процедурата химически пилинг – изгаряния на кожата, белези и други нежелани резултати.

Разбираме загрижеността ви, поради което в тази статия ще разкажем това, което знаем – как работи пилинга, в какви видове и количества се използват, кои са по-опасни от други и как да се грижим за кожата след пилинг.

Как работи химичния пилинг?

Химичния пилинг контролирано уврежда горните слоеве на кожата с помощта на химически съставки с цел възобновяване и коригиране на естетическите несъвършенства.

Химическият пилинг стимулира защитната реакция на тялото, благодарение на което се увеличава производството на хиалуронова киселина, колаген и еластин. А това, от своя страна, подобрява тонуса на кожата, нейния релеф, елиминира бръчките.

С помощта на тази процедура може да решите широк спектър от проблеми – белези и следи от акне, старчески петна, неравномерен тен и други свързани с възрастта промени.

И все пак процедурата крие рискове. Нека видим какви видове киселини се използват и кои от тях са по-опасни от други.

Познаваме различни видове пилинг. С какво си приличат и различават?

Всеки вид химичен пилинг използва различни съставки, които въздействат на различна дълбочина и се използват за решение на конкретни кожни проблеми.

Общото между отделните начини за химичен пилинг е нанасянето на субстанция или комбинация от субстанции върху лицето, които разрушават връзката между повърхностните клетки.
himichen piling

Видове химичен пилинг според дълбочината на въздействие

Повърхностния химичен пилинг действа на нивото на роговия слой на епидермиса – най-горния слой на кожата.

Препоръчва се за млада проблемна кожа, както и на етапа на подготовка за по-дълбок пилинг. Ефектът е краткосрочен и изисква чести повтарящи се курсове. Най-нежната процедура. Позволява ви да водите нормално ежедневие след процедурата. Най-популярните видове киселини за повърхностен пилинг са гликолова, салицилова 20%, млечна, бадемова, фитинова и други плодови киселини.

Средно дълбок.  Действа на нивото на всички слоеве на епидермиса, включително дермата на кожата.

Той изисква стоене в къщи за около седмица след процедурата, тъй като последиците от химическото изгаряне остават върху лицето. Различни киселини се използват за решаване на различни козметични проблеми. Най-популярните киселини за средно-дълбок пилинг са TCA (трихлороцетна), салицилова киселина 30%, както и ретинол. Пилингът увеличава дебелината на слоя живи клетки (дермиса), ексфолирайки повърхностния слой (епидермиса).

Ефектът продължава няколко месеца. Повторният курс се провежда след една година.

Дълбокият химически пилинг действа на нивото на всички слоеве на кожата, като контролирано я уврежда и води до сериозно излющване и корекция на дълбоки дефекти.

Извършва се под упойка в болнична обстановка. Води до пълно изгаряне, последвано от регенерация. В резултат на това се образува нова кожа с променена структура без признаци на стареене. Провежда се за корекция на дълбоки бръчки и белези.

Периодът на рехабилитация е около 5 месеца. Ефектът продължава няколко години. Провежда се веднъж в живота. За дълбок пилинг се използват препарати на основата на фенол.

Внимание! При дълбокия химичен пилинг използваните химически агенти са силно токсични и грешките водят до сериозни нежелани реакции. Неприятните истории, за които сме чували са свързани именно с неправилната употреба на този вид пилинг.

Нашият екип се придържа към максимата по-добре да не помогнеш, отколкото да навредиш, поради което не извършваме дълбок химичен пилинг, въпреки възможността за дълбоко въздействие на структурите на кожата. Грижата след дълбок пилинг е изключително важна и е възможно да влезе инфекция, без значение как е извършена процедурата в центъра.

Кога може да извършвате пилинг?

Не всички пилинги могат да се извършват целогодишно.

Внимателен подход е необходим при средните пилинги, особено през пролетта и лятото. Но е по-добре да ги откажете напълно.
За повърхностните пилинги за лице няма понятие „сезонност“, те могат да се извършват дори през лятото, но след процедурата е наложително да се използва крем със SPF защита.

Важно! Неспазването на тези правила може да причини мелазма (вид пигментацията), която се лекува много трудно!

otzivi himichen piling
Грижа след пилинг

По-долната грижа се отнася за процедури повърхностен и средно-дълбок пилинг, доколкото както вече посочихме не извършваме дълбок пилинг. Все пак ако сте решили да се подложите на такава процедура, в секция често задавани въпроси сме дали предписания и за грижа след по-дълбок пилинг.

Кожата след химически пилинг е дехидратирана, зачервява се и се лющи, възможно е подуване. След процедура не трябва механично да премахвате белещата се кожа, а да я оставите да падне сама.

За ранно възстановяване се използват продукти с пантенол. Препоръчително е да не посещавате сауни, басейни поне 2 седмици. Използвайте слънцезащитна козметика поне месец след процедурата.

Какви са противопоказанията за химичен пилинг на лице?

Има много от тях, така че е по-добре да не криете нищо по време на консултацията.

Предразположение към образуване на келоидни и хипертрофични белези, лошо заздравяване на рани, свръхчувствителност на кожата, алергии, изразена розацея – всичко това е противопоказано за извършване на процедурата.

Не се експериментира с киселини и по време на бременност и кърмене, както и при извършване на инжекционна мезотерапия или други инванзивни процедури месец преди планувания химичен пилинг.

Цена за химичен пилинг в Бургас

Цената на химичните пилинги зависи от продукта, който използваме и дълбочината му на действие.

ХИМИЧЕН ПИЛИНГЦЕНА
Биорепил (BioRePeelCl3)120 лв.
Gigi Ester C120 лв.
Цени на всички услугиЦеноразпис

С какво се комбинира добре?

Химическият пилинг за лице работи добре с други процедури за възстановяване и подхранване на кожата. Ние наблюдаваме много добри резултати при редуване на повърхностен химически пилинг с безиглена мезотерапия с Dr.Skin ®. Химическия пилинг отваря порите, което спомага за по-добрата пропускливост на полезните съставки, които прокарваме с мезотерапията.

При пигментация и старчески петна, може да се редува с фототерапия IPL, както и с плазмотерапия.

Кои процедури могат да заместят пилинга?

Лазерите постепенно заместват пилингите. Но ако имате акне, използването на лазер е противопоказано.

При белези и пигментация може да ползвате фототерапия и инжекционни процедури – плазмотерапия и мезотерапия.

За подмладяване на кожата препоръчваме процедури с апарата Ultra10 ®, които са напълно безболезнени и без странични ефекти, като в същото време носят отлични резултати.

ДРУГИ ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Колко процедури се препоръчват и през какъв период?

Повърхностният пилинг се прилага веднъж на 7-10 дни, но в зависимост от реактивността и чувствителността на кожата периодът между отделните процедури може да се увеличи или намали. Очакваният резултат обикновено се постига след 3 процедури, като точният им брой е строго индивидуален и се моделира в хода на терапията.

Какво се случва по време на процедурата?

Върху повърхността на кожата се нанасят една или повече органични киселини с различна сила. Целта е предизвикване на контролирано унищожаване на повърхностните епидермални слоеве. При по-дълбоките пилнги се въздейства и върху дермалните структури.

Как да се грижим след дълбок пилинг?

След дълбок химичен пилинг се образува обширна област на лезии, което създава висок риск от инфекция. Това трябва да се вземе предвид по време на периода на възстановяване: първо, кората, която се образува след дълбок пилинг, трябва да бъде предпазена внимателно, тя се обелва в продължение на 2 седмици. На второ място, вземете противовъзпалителни средства, строго се забранява излагането на слънчева светлина.

В заключение, може да обобщим че химичния пилинг има своето място в сферата на козметологията и грижата за кожата. Ако се използват по-леки химически съставки и се спазват препоръките на извършващия процедурата специалист, няма от какво да се притеснявате и може да видите само ползи от процедурата.

Ако се интересувате от други процедури за грижа кожата на лицето, нашите читатели намират за интересни статиите за Ultra10 ®, фототерапия и водно дермабразио.

4.6/5 - (19 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button