Филър за устни и алкохол

Много клиенти задават въпроса дали може да приемат алкохол след, а дори и преди процедура по поставяне на хиалуронова киселина.

Разрешено ли е да приемаме алкохол преди и след поставяне на хиалуронов филър?

В тази статия ще разгледаме по-обстойно доколко обосновани са твърденията, които се мълвят за приема на алкохол преди и/или след поставяне на филър за устни.

Вярно ли е че алкохолът е една от основните причини за развитието на усложнения и/или липсата на ефект от процедурата?

От проведените от нас проучвания, до момента не се установяват доказателства потвърждаващи негативният ефект на алкохола върху трайността на филъра. Приема на умерено количество алкохол (например, чаша вино) не би имало отрицателен резултат във възстановителния период след поставянето на хиалуроновия филър.

Въпреки това, ние препоръчваме да се въздържате от приемането на алкохол 2 дни преди и 3 дни след процедурата, поради причините изброени по-долу в статията.

Как алкохолът взаимодейства с хиалуроновата киселина?

Защо специалистите призовават своите пациенти да забравят за алкохола най-малко през първата седмица след процедура за уголемяване на устните или след запълването на бръчки с хиалуронови филъри?

Възможно ли е етанолът да заеме мястото на анестетик преди поставянето на филър? Вярно ли е, че приема на чаша вино след процедурата, може да доведе до резорбация на филъра в същия ден, без остане никакъв ефект от процедурата?

При употребата на алкохолни напитки в нашето тяло настъпват следните промени:

  • В нервната система чувствителността към болка и физически дискомфорт намалява, ставаме по-разговорливи и разкрепостени в движенията. При прием на по-високи дози, състоянието на възбуда преминава в състояние на умора, отпуснатост, забавя се мисловната дейност.
  • Физически аспекти – пулсът се ускорява, съдовете се разширяват, което води до ускоряване на кръвообръщението. Слабо се понижава мускулния тонус. Колкото повече се увеличава концентрацията на етанол, толкова повече се засилва кръвообръщението, мускулите се отпускат още повече и мимиката става по-малко изразителна. След няколко часа се появява умерено подуване, което бързо изчезва.Нито едно от тези въздействия не се отразява пряко на свойствата на инжектираната хиалуронова киселина, нито на това, как нашето тяло ще „приеме“ филъра за устни.Въпреки това, повечето лекари препоръчват да се ограничи приема на алкохол в деня на процедурата и още седмица след това. Има много разумно обяснение за това…

Защо не препоръчваме прием на алкохол при поставяне на филър за устни?

грижа за устните Бургас

  • На първо място, клиентът решава да консумира алкохолна напитка непосредствено преди поставянето на филър в устните, с цел да „неутрализира“ възможният дискомфорт от предстоящите обождания и да се отпусне психологически:

В този случай, на специалистът му се налага да работи с клиент, който е с променено състояние – обикновено след прием на алкохол пациентът е превъзбуден, с по-некоординирани движения, с него е много по-трудно да се работи, липсва спокойствие и уравновесеност. В същото време обезболяващите свойства на самия алкохол са силно надценени – те не могат да бъдат сравнени със стандартен анестетичен крем.

Временно понижаване на тонуса на мускулите, характерно дори за лека интоксикация, пречи на лекаря да прецени реалното състояние на лицето на пациента. В резултат на това, може да се постави недостатъчно количество филър, или обратно – да се постави малко повече хиалуронова киселина, отколкото е необходимо. Това не би довело до сериозни последици, но няма да ви даде най-добрия възможен резултат.

  • На второ място, тези, които планират да приемат алкохол непосредствено след процедурата и/или през следващите няколко дни, трябва да знаят, че:

1. Етанолът ускорява кръвообращението, неизбежната поява от синки и хематоми от убожданията се увеличава, отколкото ако се въздържате от прием на алкохол. Този момент е особено важен при уголемяване на устните с филър, тъй като по време на тази процедура се нараняват голям брой кръвоносни съдове.

подуване на устни след филър

2. Приема на средни и големи дози алкохол води до дехидратация и последващ прекомерен застой на течности в тъканите. Това непременно ще доведе до значително подуване, което така или иначе се случва след поставянето на филъра в устните – по този начин лицето ви може да изглежда непредставително в рамките на 1-2 дни.

 

3. Понякога спокойното състояние след прием на алкохол затруднява прилагането на стандартни правила, предназначени да намалят риска от усложнения и да консолидират ефекта от процедурата по поставяне на хиалуронов филър. През първите няколко дни пациентът се съветва да спи само по гръб, за да не прилага допълнителен натиск върху филъра, който непосредствено е бил поставен – а с приема на алкохол се намаляват способностите ни да се контролираме.

4. И не на последно място, ако не говорим за една чаша вино или бира по време на вечеря след процедурата, по-сериозният прием неминуемо води и до прием на по-големи количества мазна, пържена, солена и пикантна храна. Препоръчително е да се откажете от това удоволствие през първите няколко дни, тъй като тук говорим за нарушаването не само на едно, а на няколко важни следпроцедурни ограничения.

И нашето заключение:

Може ли приема на алкохол след поставяне на филър за устни да доведе до усложнения?

Да, ако бъдат пренебрегнати и други следпроцедурни ограничения. От друга страна, специалистите често са склонни да прехвърлят отговорността за всички нежелани ефекти върху пациентите. Както посочихме по-горе, алкохолът сам по себе си, единствено може да увеличи подпухналостта и хематомите. Всичко останало, било то фиброза, бучки, натрупвания на филър, липса на резултат от процедурата и т.н. винаги имат свои специфични причини, които не са свързани пряко с приема на алкохолни напитки.

4.8/5 - (6 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button