Picosecond Laser - Before after (1)

Случвало ли ви се е да се загледате в огледалото и да си кажете „де да можех да премахна тези упорити петна“ от лицето си? Всякаш „разказват история“, която вече не искаме да наричате своя?

Пигментните петна са потъмнели участъци от кожата в резултат на прекомерен синтез на пигмента меланин от меланоцитите. Те се считат за „козметичен дефект“ и не причиняват вреда на хората, но всеки, който се е сблъсквал с подобен проблем, знае от първа ръка колко трудно е да се премахнат окончателно и как повлияват самочувствието на човека.

За щастие, съвременните медицински технологии напредват, както в рамките на общото здравеопазване, така и в неговата неразделна част – естетичната медицина.

Пикосекунденият лазер PureSystems® отговаря на всички съвременни нужди на естетичната медицина за решаване на различни видове пигментации като мелазма, лентиго, слънчеви и възрастови петна, лунички и др. по-рядко срещани проблемни кожни състояния като невуси на Ота и Бекер.

Целта на тази статия е да осветли тази иновативна технология, предлагайки възможности, за тези от вас които търсят решение на своите проблеми с пигментацията.

Кои са Основните предимства на Пикосекундния лазер за премахване на пигментни петна?

Пикосекундният лазер е революционен метод в дерматологията, използван за ефективното изсветляване и премахване на пигментни петна.

Една от основните разлики между Пикосекундият лазер и другите видове лазери за третиране на пигментни петна е, че генерира ултра-къс импулс с максимална сила, чиято продължителност е една трилионна от секундата (1⁄1000000000000000), тоест една пикосекунда. Затова се нарича „пикосекунден лазер“.

Какво терапевтично значение има за клиента използването на тази иновация?

Колкото по-дълъг е импулсът, толкова по-висока е температурата и рискът от термично увреждане на околната тъкан. С по-късата дължина на импулса (пикосекунди) може да използваме по-висока мощност, без  да рискуваме увреждане на тъканите. Nano-секундните лазери създават по-големи частици, които тялото отстранява по-трудно. Pico-секундните лазери създава микрочастици, които тялото може да разгради по-лесно.

Резултатът за клиента е:

 • по-ефективна процедура
 • много по щадяща за околните тъкани
 • по-безболезнена
 • по-кратко време за извършване

Силата на Пикосекундият лазер PureSystems e достатъчна, за да упражнява механичен, а не топлинен ефект. Следователно пикосекундият лазер се счита за „студен“ лазер. Без да прегрява тъканта, той раздробява пигментните частици или ги кара да вибрират.

pico vs nano second laser

Видове пигментни петна, които могат да бъдат трерирани с Пиколазер

По-долу ще разгледаме различните видове пигментни петна, които могат да бъдат третирани с пикосекундния лазер.

Дълбокото разбиране за разнообразието и сложността на пигментните петна, като това дали е епидермална или дермална, стабилна или нестабилна, причинена от генетични фактори или външно влияние – ще помогне да се оцени ефективността на пикосекундния лазер при лечение на тези разнообразни състояния.

1. Лунички

Генетично обусловени или свързани, несвързани с телесни заболявания или ендокринни нарушения. Количеството се увеличава и цветът става по-тъмен с възрастта и излагането на слънце.

premahvane _lunichki_burgas premahvane _lunichki_pikolaser

 

2. Старчески петна и себорейна кератоза

Старческите петна и себорейната кератоза са два различни типа кожни образувания, които често се бъркат поради някои общи характеристики, но имат свои уникални разлики:

 1. Произход и природа:
  • Старчески петна: Тези петна, известни още като соларно лентиго, са резултат от излагането на кожата на слънце през годините. Те са плоски, еднообразно оцветени области, обикновено в кафяви нюанси.
  • Себорейна кератоза: Това е тип доброкачествено кожно новообразувание, произлизащо от клетките, които формират горния слой на кожата (кератоцитите). Обикновено са изпъкнали, с восъчна или люспеста повърхност и могат да варират в цвета от светлокафяво до черно.
 2. Външен вид:
  • Старчески петна: Плоски и обикновено равномерно оцветени.
  • Себорейна кератоза: Изпъкнали, с неравна повърхност, често изглеждат като надраскани или покрити със „люспи“.
 3. Локализация:
  • И двата типа могат да се появят на множество места по тялото, но старческите петна са по-често свързани с области, които са били изложени на слънце (лице, ръце, рамене).

premahvane_starcheski_petna seboreina_keratoza_lechenie

3. Хлоазмa и мелазма

Хлоазмата и мелазмата са две състояния, свързани с промени в пигментацията на кожата, но имат различни характеристики и причини:

 1. Причини и рискови фактори:
  • Хлоазма (така наречената „маска на бременността“): Това състояние често се свързва с бременност и е резултат от хормонални промени. Хлоазмата може да засегне жени, които приемат орални контрацептиви или хормонална терапия, поради подобни причини – промени в хормоналния баланс.
  • Мелазма: Причините за мелазма са по-сложни и включват генетични фактори, излагане на слънце и хормонални влияния. Мелазмата може да засегне както бременни жени, така и небременни жени и дори мъже.
 2. Локализация и външен вид:
  • Хлоазма: Обикновено се появява на лицето, особено по бузите, челото и горната устна. Характеризира се с тъмни, често симетрични петна.
  • Мелазма: Също се появява най-често на лицето, но може да засегне и други части на тялото, които са изложени на слънце, като ръцете и шията. Петната са обикновено по-разпространени и по-малко симетрични от тези при хлоазма.

premahvane_melazma_picolaser

 

4. Петната от типа „кафе с мляко“ (cafe-au-lait spots)

Те са относително често срещан вид кожни образувания, които имат свои специфични характеристики:

 1. Външен вид и характеристики:
  • Тези петна са обикновено равномерно оцветени в светлокафяв или по-тъмен нюанс, подобен на цвета на кафе с мляко. Те имат гладка повърхност и четко очертани краища.
  • Размерът им варира – могат да бъдат от няколко милиметра до няколко сантиметра в диаметър.
 2. Поява и честота:
  • Петната обикновено се появяват още при раждането или през първите години от живота на детето.
  • Те могат да се срещнат при хора от всички раси, но са по-забележими при индивиди с по-светъл тен на кожата.
 3. Причини и свързаност с други състояния:
  • В много случаи петната „кафе с мляко“ са безобидни и не са свързани със здравословни проблеми.
  • Въпреки това, присъствието на множество такива петна (повече от шест) може да бъде свързано с неврофиброматоза или други генетични състояния. Това изисква по-нататъшна медицинска оценка.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Как протича процедурата?

Непосредствено преди процедурата ще се проведе консултация с лекаря-терапевт. Не забравяйте да информирате вашия лекар за употребата на всяко лекарство, което може да бъде свързано с повишен риск от фоточувствителност приемано през последния месец.

Първо, кожата се почиства. Процедурата за премахване на пигментни петна може да бъде обезболена с анестетичен крем, ако пациентът е силно чувствителен. Необходимостта от обезболяване се определя от терапевта въз основа на размера на третираната зона и индивидуалната чувствителност на клиента. Обикновено действието на обезболяващия крем започва 15-20 минути след нанасяне.

Терапевтът поставя предпазни очила на пациента, след което кожата се третира постепенно с пикосекундния лазер. Времетраенето на процедурата зависи от големината на третирания участък от 20 минути. до 1 час.

През какъв интервал от време се извършват процедурите?

Минималният интервал между процедурите е 4-5 седмици, като целта е третирания участък да се е възстановил напълно, както и да е предоставено достатъчно време разбитите пигментни частици да бъдат елиминирани от метаболизма.

Какво се случва с разрушеният пигмент след процедурата?

Разрушеният пигмент се отстранява от тялото от клетките на имунната система.

Как да се подготвя за процедурата?

Месец преди посещението ви за лазерно премахване на пигментации по тялото или лицето е необходимо да преустановите слънчевите бани и солариума, защото тенът повлиява на проникването на лазерната енергия.

Също така месец преди процедурата, не трябва да се подлагате на други процедури като микронидлинг, IPL, химически пилинги и прочие.

Ако имате суха кожа, добре е да използате хидратиращи продукти 1 седмица преди заплануваната процедура, като продължите и след терапията.

Какво се усеща по време на процедурата?

По време на процедурата се усеща умерено затопляне до парене.

Доколкото механизмът на разрушаване на пигментните частици не е термален, а се въздейства механично върху тъканта, болката е сведена до минимум по време на процедурата.

В кое време от годината е най-добре да се извършват процедурите?

Най-подходящите сезони за извършване на такъв тип процедури са есента и зимата.

И все пак, тъй като защитната бариера на кожата не се нарушава при третирането с пикосекунден лазер, целогодишно няма риск от развитие на усложнения, свързани с действието на ултравиолетовото лъчение или факторите на околната среда.

В същото време, през слънчевите месеци задължително трябва да използвате слънцезащитен крем с SPF 50+ през времето на целия курс на лечение, в случай че участъкът от кожата, върху който е извършена процедурата, се излага на слънце.

Колко процедури се препоръчват?

За лечение на пигментни петна обикновено са необходими от 2 до 5 процедури, в зависимост от вида на пигментацията и размера на обработвания участък.

Колко време отнема за да видя ефект?

Поради различни проблеми с пигментацията, като размера, вида, дълбочината и цвета на пигментите, както и индивидуалните различия в цвета на кожата, метаболитния капацитет и възрастта, има разлики в степента и времето за избледняване, метаболитното време, което ще е необходимо разбитите частици да бъдат елиминирани от организма ви.

Ще наблюдавате промените от 1 седмица след процедурата до месец и половина.

Какво да очаквам след извършване на процедурата?

След сесията третираната зона ще потъмнее забележимо и може да има зачервяване.

Обикновено зачервяването отшумява в рамките на 24 часа, но е нормално при някой клиенти третирания участък да остане леко зачервен до 3 дни. В случай, че зачервяването продължи, трябва да се обадите на вашия лекар.

Ако третирания участък е на лицето, през следващите 7 дни трябва да миете и почиствате кожата си нежно, без да използвате козметика, съдържаща алкохол.

Каква е цената на процедурата?

Цените за третиране на пигментни петна зависи от техния размер, и местоположение. Определили сме цени на зони и на единични петна до конкретен размер. Подробности в актуалния ни ценоразпис.

Какви са противопоказанията за извършване на процедурата?

 • Хора, които наскоро са правили слънчеви бани, тъй като тенът или пигментацията ще повлияят на проникването на лазера, както и хора с чувствителност към светлина, дразнене на кожата
 • Бременни жени, кърмачки (поради възможността процедурите да причинят психологическа тежест)
 • Кожна инфекция
 • При използването на медикаменти за кожата (основно витамин А, лекарства, които лесно причиняват пигментация на кожата)
 • Ако пигментните петна са вследствие чернодробно заболяване
 • Тези, които са приемали стероиди през последните 3 месеца (напр. пациенти с астма)
 • Сърдечно болни без разрешение от кардиолог

В заключение, смятаме, че пикосекундният лазер предлага иновативен и ефективен подход за лечение на пигментни петна, като осигурява бързи резултати с минимален риск и странични ефекти. Въпреки това, точната оценка и индивидуалният подход са ключови за успеха на лечението.

5/5 - (2 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button