fbpx

За произхода на топлолюбивото растение сусам съществуват две мнения. Някои учени смятат, че то произлиза от Африка, а според други родината му е Индия. Какъвто и да е правилният отговор, той няма кой знае какво значение, след като в наши дни сусамът е известен по цял свят и намира особено място в националните кухни.

Съществуват 12 вида сусам. Те се различават по цвета и оттенъка си, които зависят от сорта. Сусамовите семена могат да са оцветени в оттенъци на кафявото, червеното, черното, жълтото, бледосивото и дори в слонова кост.

Защо сусамът е толкова полезен

Сусамовото масло се е използвало за храна и лекарство още от древни времена. То е богато на линолова киселина и има антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.Редовният масаж със сусамово масло увеличава кръвообращението и подхранва нервните окончания.Ако спортувате редовно, сусамът е перфектната смазка за вашите стави.

Сусамът срещу болести

Сусамовото масло намира широко приложение при лечението на много болести – хипертония, възпалителни процеси в ставите, възпаление на белите дробове, астма, суха кашлица, болести на сърдечносъдовата система, черния дроб, пикочния мехур, панкреаса и щитовидната жлеза. Маслото се използва и в диетологията за нормализиране на обменните процеси и при нарушения на липидната обмяна.

Сусамът в козметиката

masaj-sus-susam Сусамът под формата на етерично масло е високо ценен в козметиката. Той е неизменна добавка в различни кремове, балсами за коса и други козметични средства.Редовната консумация на сусам дарява със здраве и красота. Сусамът подобрява състоянието на ноктите и косата, благотворно влияе върху състава на кръвта и стимулира растежа благодарение на съдържащия се в него рибофлавин.

За жените на възраст 45+ сусамът е особено полезен. В него се съдържа фитоестроген – учените го определят като заместител на женските полови хормони.

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button