fbpx

Стоенето пред компютър всекидневно, през по-голямата част от деня, със сигурност натоварва нашите очи. Слабото осветление, големия обем от информация, който ние поглъщаме всеки ден с очи и не достатъчно честото примигане са фактори, които допринасят за умората на очите , свързани със стоенето пред компютъра.

Освен това, все повече хора използват електронни устройства за четене вместо книги, което допринася за натоварването на очите.

Хиляди българи днес страдат от уморени и претоварени очи, в резултат на прекомерното използване на компютъра за работа, училище и забавление.Напрежението на очите не само може да намали вашата продуктивност , но уморените очи също могат да доведат до грешки по време на работа, главоболие, а може би и глаукома.

Тъй като хвърлянето на компютъра настрана , не е опция за повечето хора , има някои ефикасни упражнения за очи, които могат да помогнат за облекчаване на напрежението на очите причинено от взирането в компютъра. В този пост , ще споделим шест основни упражнения, които е добре да практикувате ежедневно, в случай, че работите на компютър.

Тези упражнения не само ще ви помогнат да се чувствате по-добре и да свършите работата си своевременно, но те също ще ви спестят пари ! Няма да имате нужда от болкоуспокояващи , за да се отървете от главоболието ! Няма да имате нужда от капки за очи, за да овлажните роговицата на изморените си очи !

Разтриване с длани

Започнете това упражнение в удобна позиция. Първо, потъркайте дланите си , за да създадете топлина. На следващо място, свийте леко дланите си, като образувате чашки. Сега поставете ръцете си върху вашите затворени очи. Поставете лявата си ръка върху лявото око и дясната ръка на дясното око . Концентрирайте се върху приятната топлина и се отпуснете за няколко минути.

vitalaiz-uprajneniq-za-ochi-600-400

Примигване

Липсата на мигане е един от факторите, които допринасят за компютърната преумора. Така очите изсъхват и започват да парят. Може да се наложи да се тренирате, за да мигате докато стоите пред компютъра .Опитайте се да примигате един път на всеки четири секунди, за да поддържате очите си добре овлажнени и щастливи . Това звучи като проста задача , но когато сте фокусирани върху компютърнния екран, може да се окаже доста трудно.

BLINKING-VITALAIZ

Движение на очите в кръг

Това е друго добро упражнение за релаксация на мускулите на очите.Извършването на кръгови движения с очите може да направи чудеса, когато сте прекарали дълги часове пред компютъра.Опитайте се да движите вашият поглед докато работите. Също така може да затворите очите си за една минута и правете следното:

Движете очите в кръг – надолу, надясно, нагоре, наляво; после в обратната посока – нагоре, надясно, надолу, наляво. Повторете 3-4 пъти

Зрително сканиране

След толкова много часове , вторачени в близки обекти на екрана , може да помогнете на очите си да се адаптират като наблюдавате предмети намиращи се на близко и на далечно разстояние. Отпуснете се и наблюдавайте, стаята в която се намирате . Намерете предмет в единия край на стаята и започнете да сканирате неговите очертания. Например, започнете с телевизора и след това преминете към DVD плейъра до него, а след това зрително сканирайте прозореца зад него.

По същество, с това упражнение ние искаме очите ни да са в постоянно , съзнателно движение , като визуално сканираме всичко около нас . Вие може би си мислите, че правите това , но повечето хора , когато работят или играят на компютъра се фокусират изцяло върху това, което е на екрана.

упражнения-за-очи-vitalaiz

Съсредоточване

Правете си чести почивки и съсредоточете погледа си в избран от вас обект . Важно е да откъснете поглед от екрана на компютъра и да съсредоточите погледа си към нещо друго в продължение на няколко секунди или минута . Стремете се да направите това най-малко веднъж на всеки час . Ако сте на работа не е добра идея да се фокусирвате върху часовника , когато правите това упражнение , то просто ще направи работния ви ден да изглежда по-дълъг.

упражнения-за-очи

Взиране със затворени очи

Понякога един поглед е повече от просто един поглед 🙂 ! Започнете това упражнение със затворени очи , докато седите . Дръжте очите си затворени , докато насочвате погледа си нагоре , докато усетите леко опъване на мускулите на очите . Задръжте за момент , след това погледнете надолу. Повторете няколко пъти и след това “ вдишайте с очите “ ( отвори очите си и се огледайте във всички посоки ) . След това, затворете отново очите си . Сега , дръжте очите си затворени , както преди, погледнете надясно и наляво. Повторете това няколко пъти.

uprajneniq-za-ochi-burgas

След като научихте тези полезни техники, не оставяйте очите ви да станат слаби и напрегнати от твърде много време прекарано пред компютъра. Поемете отговорността за здравето на очите си с тези прости упражнения , когато сте на компютъра. Ние разбираме , че компютрите са навсякъде. Използваме ги по време на работа , у дома, и на училище . С тези лесни упражнения, вие може да предотвратите вредните въздействия на компютъра върху вашите очи и здраве.

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button