fbpx

Ще си поговорим за 6-те фототипа кожа на тялото

Kакъв фототип е кожата ти и кой SPF индекс е най-подходящ за теб

Вероятно сте чували, че има няколко фототипа (генетично заложеният ти тен), които се определят от цвета на кожата.

Днес ще ти дадем повече информация за всеки един от тях и каква слънцезащитна козметика да използваш, за да предпазиш тялото си, според твоя индивидуален такъв.
Според фототипа, хората се делят на 6 групи:

Фототип 1

Хората, притежаващи този фототип, имат бледа, много светла кожа с лунички, косата им е руса или червена, очите им са най-често сини, сиви или зелени.

За хората от този фототип въобще не е препоръчително да се излагат на слънце за продължителен период от време. Тяхната кожа никога не би могла да „хване“ тен. Тя изгаря незабавно и е най-податлива на увреждания. Рискът от появата на ракови образувания при този фототип е най-голям.

2-vitalaiz-estetichen-centur
Препоръчва се слънцезащитна козметика с максимална защита SPF 60 и UVA-16

Фототип 2

Хората от този фототип също имат светла кожа, коса (руса или червена), а очите им най-обичайно са сиви, лешниково кафяви или зелено кафяви.

Кожата изгаря при продължително излагане на слънце и се нуждае от висока степен на защита. Получава загар, ако се използват правилно слънцезащитните продукти.

През първите дни трябва да се използва слънцезащитен крем с максимален индекс (SPF над 50). След това, в зависимост от индивидуалните особености на кожата, може да се премине към продукти с по-нисък фактор (SPF 20).

3-vitalaiz-estetichen-centur

Фототип 3

Хората от третия фототип също имат светла кожа, а косата им е тъмно руса или кестенява, очите им са лешникови или светло кафяви.

Кожата изгаря при продължително излагане на слънце, но лесно получава загар при правилна защита.

За да се предпазят от слънчево изгаряне, хората от този фототип е препоръчително да използват слънцезащитни продукти със средна степен на защита (SPF 15-30).

При първите слънчеви бани е добре да се използват козметични продукти с високи показатели. После, когато кожата привикне със слънцето, може се премине към по-нисък фактор на защита – SPF 20.

4-vitalaiz-estetichen-centur

Фототип 4

Хората от този фототип притежават матова кожа, тъмна (тъмно кестенява, тъмно кафява) коса и кафяви очи.

Кожата изгаря само, ако е изложена продължително време на слънце и не е предпазена със слънцезащитна козметика. Придобива загар лесно и се нуждае от средна степен на защита (SPF 15-30).

Подобно на фототип 3, препоръчително е по време на първите дни от по-продължително излагане на слънце да се използват козметични продукти с висок фактор (SPF 30). После факторът може да се намали до SPF 15.

5-vitalaiz-estetichen-centur

Фототип 5

Хората от петия фототип ще познаете по тъмната кожа, тъмната (най-често черна) коса и тъмните (тъмно кафяви или черни) очи.

Те получават равномерен тен и не се нуждаят от особена защита. Кожата изгаря само, ако е била изложена прекомерно на слънце. В този случай дерматолозите препоръчват козметика с ниска степен на защита (SPF 6-15) – за превантивна цел.

6-vitalaiz-estetichen-centur

Фототип 6

Тези хора притежават много тъмна кожа, черна коса и тъмно кафяви очи.

Кожата изгаря само при свръхизлагане на слънце и много лесно добива загар. Нуждае се от най-ниската степен на защита, позната на пазара (SPF 2-6).
7-vitalaiz-estetichen-centur

Най-общо можем да обобщим, че хората с по-светла кожа, коса и цвят на очите са генетично по-предразположени към изгаряне и трябва да обръщат по-голямо внимание на начина, по който се предпазват от слънчевите лъчи (и то не само през лятото, но и през зимата). Това, разбира се, не означава, че хората с по-тъмна пигментация не се нуждаят от превантивна грижа за своята кожа и здраве.

Сега можеш да прецениш кой е твоят фототип и да предпазваш кожата си адекватно и отговорно не само по време на лятната почивка, но и при всяко излагане на слънце – дори и при нормална разходка из града в разгара на деня.

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button