fbpx

Малко информация за шоколада

Всяко проучване на шоколада води до един и същ извод: в шоколада има нещо, което е наистина добро за нас. Това нещо е суровото какаово зърно, ядката, от която е създаден шоколадът.
Какаовото зърно винаги е било и ще бъде природно средство номер едно за загуба на тегло и високоенергийна храна. Какаовите зърна са може би най-добре пазената тайна в цялата история на храненето.

В момента по света се култивират три основни разновидности на Theobroma cacao: Criollo, Forastero и Trinitario (кръстоска ме¬жду другите две). Criollo са най-ценният вид. Много интернет сайтове и занимаващи се с производство на шоколад компании се хвалят с техните Criollo какаови зърна, но всъщност имат само от вида Forastero. Criollo са много рядък вид и представляват едва 1 процент от световния пазар на какао.

За какаото няма сезон – шоколадът винаги е на мода

Какаовото дърво цъфти и ражда плодове през цялата година. Цветовете се развиват по старите клони и ствола (каулифлория) и имат пет венчелистчета с бледи, леко ароматни и подобни на гъба израстъци, които растат направо от големите клони и ствола.

Какви продукти да купуваме

Какаото дава надежда на всички шокохолици навсякъде по света! Можете да превключите вашето страстно увлечение от приготвения, обработен шоколад към супер-хранене със суров шоколад (сурови какаови зърна, счукани какаови | зърна, масло, прах и десерти).

Типови какаови продукти, които да търсим
  • Какаови зърна неолющени (с люспа)
  • Какаови зърна без люспа
  • Счукани какаови зърна
  • Какао на прах
  • Какаово масло
  • Какаова паста
  • Шоколадови блокчета
  • Какаови напитки

cocoa-bg3
Както и всички суперхрани, шоколадът е нещо средно между храна и мощно и полезно лекарство. Суровото какаово зърно е една от най-фантастичните суперхрани в природата, което се дължи на негови минерален състав и широк набор от уникални свойства. Tъй като много от специалните качества на какаото се разрушават при готвене, рафиниране и обработка, любимата храна на планетата Земя все още е непозната за доста от нас.

Какви са полезните свойства на какаото

Какаото съдържа значителни количества от незаменимата аминокиселина триптофан

Триптофанът е мощно подобряващо настроението хранително вещество. Според изследване, получено чрез кръстосан обмен на данни по интернет, какао на прах съдържа някъде към 0, 2-0.5% триптофан.
Триптофанът е летлив при топлина и податлив на повреждане или разрушаваш при топлинка обработка. В резултат на това, триптофанът обикновено не достига в много от диетите с преминали топдинна обработка храни, дори и когато се поема висока доза животински протеин. (Това може да е до голяма степен причина за увеличаване на депресията.) Така че консумацията на сурови какаови зърна би било отлично диетично средство за получаване на необходимото ни количество триптофан.

Heart-shape drawn into cocoa powder on plate

Ползи за сърцето

Повече от всичко друго, какаото поддържа сърцето в буквален, метафизичен и духовен смисъл. Ацтеките често наричали какаото yollotl eztli, което означава “най-ценното” или буквално „кръвта на сърцето”. Какаото поддържа здрава кардиоваскуларната система, отваря сърцето, връща ни към нашето естествено състояние на възприятията (наместо прекомерно мислене), като ни свързва чрез интуицията с мистерията на билковата аптека на Майката Природа.

Антиоксиданти

Какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти от която и да е храна в света. Тези антиоксиданти включват полифеноли, катехини и епикатехини. На единица тегло какаото съдържа повече антиоксиданти, отколкото червено вино, сини боровинки, асаи, нарове и годжи бери, взети заедно.
Антиоксидантите ни защитават срещу свързани с възрастта здравословни състояния и болести. Те осигуряват защита на нашата ДНК от увреждане от свободни радикали.

Какаото съдържа ли кофеин?

Обратно на популярното мнение, какаото е бедно на кофеин. В типична проба от счукани или цели какаови зърна има съдържание на кофеин от нула до 1,000 части на милион (по-малко и от 1/20 от кофеина, наличен в конвенцио¬налното кафе).
11986686-Cocoa-vs-coffee-Stock-Photo
Днес знаем, че какаото е един от най-богатите източници на особено и интересно вещество, познато като теобромин, близък по химически състав и метаболит на кофеина.

Теоброминът, подобно на кофеина, а също и подобряващият симптомите на астмата метилксантин теофилин, принадлежи на химична група, позната като ксантин алкалоиди. Шоколадовите продукти съдържат някакъв кофеин, но не достатъчно, за да се обяснят влечението, приковаването на вниманието, пристрастяването и въздействията на шоколада.

Какаото обикновено съдържа около 1% теобромин. Теоброминът е ефективно антибактериално вещество, което убива strep¬tococcus mutans (микроорганизъм, който причинява кариеси). Теoброминът е подобен по химичен състав на кофеина, но не е стимулант на нервната система. Теоброминът дилатира съдовете като прави работата на сърцето по-лесна, Това е една от основните причини какаото да е важна част от здравословна за сърцето диета.

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button