fbpx

От къде произхожда този древен плод

Поради изключителната хранителна стойност на годжи бери,
богатият червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народи са отглеждали алкалното растение годжи бери преди около приблизително пет хиляди години. За да се запази плода, той често се изсушава до консистенция, близка до тази на гроздето.
В китайската традиция духът или девата (от санскр. — бог) на храста годжи често се представя като млада девица, която,интересно не е от азиатски етнос. Китайската провинция Нингсиа / Ningxia/, където първоначално се отглежда годжи бери, има повече столетници отколкото в останалата част на страната, а жителите на провинцията остаряват доста по-елегантно. Те са по-активни, здрави и жизнени, отколкото възрастните хора в държавите на Запада. Разбира се, годжи бери са ключова съставка в техния хранителен режим. Китайците твърдо вярват, че този плод значително удължава живота.

Какви са ползите от годжи бери

Годжи бери е “адаптоген”

Tермин, използван в света на билките, за да опише вещество с комбиниран терапевтичен ефект върху човешкото тяло. Адаптогенът заздравява и укрепва организма, като същевременно помага на тялото да се справи по-лесно със стреса, като поддържа надбъбречните жлези. В системата на китайската медицина годжи бери е известно с това, че хармонизира и увеличава ин (Jing) енергията на надбъбречниците и бъбреците, което води до повишени жизнен тонус, сила, дълголетие и сексуална енергия. Като цяло, годжи бери усилва имунната функция, пови¬шава алкалността и жизнеспособността, осигурява защита на черния дроб, подобрява зрението и качеството на кръвта, доставя на тялото комбинация от вещества с противостарееши свойства, като притежава също и цял ред други изключителни свойства.

Увеличаване на либидото и половата функция с Годжи бери

В Азия плодчетата годжи бери традиционно са считани за силно сексуално тонизиращо средство. Освен това, годжи бери дей¬стват като най-общо тонизиращо средство за подобряване на об¬щия жизнен тонус, настроение и самочувствие, като същевремен¬но намаляват влиянието на стреса върху тялото. Като цяло всички тези полезни свойства водят до по-здравословен и по-богат сексуален живот. Намалената сексуална функция не е неизменна част на стареенето. По-ниското сексуално влечение както при жените, така и при мъжете може да бъде свързано с намалената секреция на тестостерон. Годжи бери помага за производството на HGH, което след това увеличава секрецията на тестостерон.

Дълголетие и полезни хормони с Годжи бери

Великият специалист по хранене за дълголетие (т. нар. макро-биотично хранене) Мичио Куши (Michio Kushi), казва “Яж според целта си. “ Ако дори и част от вашата цел е жизненост и дълголетие, тогава годжи бери е суперхрана за вас. Идващи отвсякъде доказателства показват, че годжи бери е водещата в света суперхра¬на за дълголетие. Наричат годжи бери „плодът на дълголетието”. Изследователи, които проучват лекарствените растения са уста¬новили, че в годжи бери има многообразие от хранителни вещества, които могат да помогнат на хората да се радват на дълъг и здравословен живот.
Седемдесетгодишен човек произвежда само една десета от хормона на човешкия растеж (HGH), генериран от двайсет годишен младеж. Този факт обяснява свързаните с физическото износване на организма по-ниски нива на енергия, загуба на мускулна маса и тенденцията да се натрупват повече телесни мазнини. Стимулирането на естественото производство на хормона на растежа ни помага да се чувстваме, изглеждаме и функционираме като много по-млади. Годжи бери помага на нашите тела да постигнат това по няколко интересни начина.

    Има доказателство, че годжи бери увеличава дълголетието поради високото си съдържание на сесквитерпеноиди.
    Годжи бери е най-богатият природен хранителен източник на каротиноиди с антиоксидантно действие (такива като бетакаротин – годжи бери съдържат повече бетакаротин дори и от морковите)

goji_en-1024x1024

Подобряване на зрението с Годжи бери

Годжи бери съдържат два ключови антиоксиданта за нормално зрение: зеаксантин и лутеин. Свободните радикали атакуват очите и зеаксантинът и лутеинът осигуряват защита и помагат за отстраняване на увреждането. Тези антиоксиданта се концентрират в центъра на ретината и защитават окото от най-често срещаните причини за свързана с възрастта загуба на зрението, включително Дегенерация на макулата, катаракти и диабетна ретинопатия.

Поддържане на мозъка и неврологичното здраве с Годжи бери

Годжи бери помага на нашите тела да произвеждат холин, неза¬менимо хранително вещество, което се бори с причинените от сво¬бодните радикали увреждания, свързани с неврологична дегене¬рация и болестта на Алцхаймер.

Поддържане на кардиоваскуларното здраве с Годжи бери

Годжи бери води борба със стесняването на артериите, които доставят кислород иичинява болести на сърцето: окисления холестерол. Холестеролът става особено опасен, когато се окисли в резул хранителни вещества до всички наши клетки. Годжи бери има способността да се бори с ключовият фактор, който пречат на свободните радикали, а окислените кръвни мазнини се прикрепват към страните на артериите с образуващи калций нанобактерии, като образуват плаки.

И една лесна рецепта с годи бери от нас

Banana-Chocolate-Caramel-Ice-Cream-Cake-1200x800

 

Годжи Крем Пудинг

Месестата част на два млади кокосови ореха
– 3 с. л. годжи бери
– 1 с. л. суров мед
– 1/2 чаша кокосово мляко
– 1 ванилова шушулка (с извадени семена)

Счупете и отворете два кокосови ореха. Извадете кокосовото мляко. Остържете цялата месеста част отвътре. Пасирайте всички съставки във високоскоростен блендер докато се получи гладък крем. Поръсете със сурови органични счукани какаови зърна. Дръжте в хладилник докато се оглади добре. Наслаждавайте се!

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button