fbpx

Малко история, факти и легенди

Според археологичните доказателства, мака е култивирана и отглеждана високо в перуанските Анди на Южна Америка от 2,600 години.
В нейната книга „Мака: Адаптоген и хормонален регулатор, Бет М. Лей (Beth М. Ley), PhD, казва, че мака е отглеждана от пумпуш, жестоко воюващо племе, което емигрирало в Андите от джунглата на Амазонка. По-кьсно хората на яро идват в андийските планински земи и култивират обширни полета с мака. Накрая, Инкската империя завладява отглеждащите мака територии на Андите. Легендата разказва, че по време на възхода на империята на инките, преди да влязат в битка, инкските воини са консумирали мака, за да станат неудържимо силни, но след завладяването на някой град, на инкските войници било забранявано да използват мака, за да се предпазят жените от прекомерните сексуални желания на мъжете.
мака-история
Днес народът на кечуа, потомци на инките, продължава да отглежда тази храна на естествената за нея височина от 2,700-3,000 метра над морското равнище, както и на височина над 4,300 метра), което прави мака културата, отглеждана най-високо над морското равнище на Земята.

Какво представлява „Мака“

Мака принадлежи към семейството на кръстоцветните расте-ния, в което влизат броколи, зеле, карфиол, кейл (къдраво зеле), ряпа и репички. Отглежда се заради корена, който прилича на този на репичката и е жълтеникаво бял, пурпурен или жълт. Понякога коренът е нашарен с червени резки. Под земята мака е малко по-голяма от средна на размер репичка, с типичен диаметър 5-6 см. Над земята мака е малко по-малка от подобните си, тя пуска листа, които растат близко до земята, като растението развива малко, мръснобяло цвете с четири венчелистчета, типично за членовете на семейство кръстоцветни.

След събирането на реколтата корените на мака традиционно се сушат, смилат на прах или се готвят. След изсушаване и/или превръщане в прах мака или се яде, или се слага в пликчета и се търгува за други стоки. Често пъти срещу мака са се търгували счукани или цели какаови зърна (суров шоколад). Мака и какаото имат уникална родствена връзка и история, което личи от това, че се консумират заедно.

За какво може да ни помогне приемането на Мака

Като лечебно средство мака се използва от векове в Южна Америка за увеличаване на фергилността при хора и животни.
Както казват традиционните андийски шамани (pacos): “Когато се консумира мака духовете са близо. Мака привлича духове, които трябва да се родят.”

Както се вижда, репутацията на мака като мощна суперхрана, укрепваща силата и издръжливостта и стимулатор за либидото, се простира далече назад в историята. Мака е мощен адаптоген, което означава, че има способността Да балансира и стабилизира ендокринната (хормоналната), нервната, сърдечно-съдовата система, и мускулатурата.
През 1947 г., руският учен Николай Лазарев за пръв път дефинира адаптогена като хранителна субстанция, която противодейства на вредни физически, химически или биологически източници на стрес като повишава резистентността и позволява на организма да се „адаптира” към стресови обстоятелства.

Според проучване, мака като адаптогенна суперхрана увеличава енергията, издръжливостта, кислородното съдържание в кръвта, физическата сила, изработването на невротрансмитери, както и либидото. Тя поддържа ендокринната система, надбъбречниците и щитовидната жлеза, като правило подобрява самочувствието и помага за поддържането на нормално производство на хормони.

Кои състояние могат да се подобрят от мака

Maca-nutrition-Doral-Family-Journal
Анемия
Хронична умора Депресия
Безплодие и стерилитет при хора и животни Липса на либидо
Недостатъчно или нарушено хранене
Симптоми на менопаузата
Менструален дискомфорт и неразположения
Лоша памет
Рак на стомаха
Стресово напрежение
Туберкулоза

При жени с менструални нарушения, използващи мака, цикълът става по-редовен, докато при жени с горещи вълни, резки промени в настроението и други свързвани с перименопауза и менопауза симптоми, тези симмтоми намаляват драматично с използването на мака.

Повишаване на либидото с мака

Качества на афродизиак

Всички ние чуваме всякакви слухове за различни продукти като мака.
Действията на мака върху сексуалната функция са по-добре проучени, отколкото ефектите върху настроението и паметта.
Д-р Глория Чакон първоначално демонстрира и свое проучване, че когато на плъхове се дава мака на прах, при мъжките плъхове се увеличава броят и степента на активност на сперматозоидите, а при женските плъхове се наблюдава увеличено узряване на яйчниковите фоликули. Тези ефекти се наблюдават до 72 часа от храненето на плъховете с мака. След това идват изследвания с морски свинчета, овни и крави, всяко от които потвърждава въздействието на мака за повишаване на либидото. Например, мака значително увеличава обема на семенната течност при овена, както и броя на сперматозоидите.
Това, което учените виждат в мака, е средство за нормализиране на нашите стероидни хормони като тестостерон, прогесттерон и естроген.
Ето защо тя може да се противопостави на хормоналните промени, свързани със стареенето. Тя въздейства върху мъжете като възстановява функционалния им здравен статус, при който те имат по-активно либидо.

Как да използваме мака

мака-виталайз
Мака може да се добавя и към домашио приготвяните десерти, сладки, салати, дресинги за салати, конфитюри, бульони, супи и пуцинги.
Мака има леко малцов вкус, но се усещат и други нотки, които са сладки и декорирани с леко карамелов нюанс.

За да отбележите някаква реална полза, ще ви трябват минимум 10 грама на ден, или една препълнена супена лъжица от сушения корен, като препоръчваното количество е 20 грама на ден, или две препълнени супени лъжици. Можете значително да увеличите, ако искате. Препоръчва се по една седмица почивка на всеки месец постоянна употреба.

Мога ли да ям прекалено много мака?

Мака е мощна суперхрана/билка и трябва да бъде консумирана с респект, особено от начинаещи

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button