Това е често срещана последица при непоносимост или алергия към пшеница.

До какво може да доведе прекалената консумация на пшенични продукти

Присъстващата в почти всички хранителни продукти пшеница буквално може да ви подлуди и за съжаление оказва точно такъв ефект върху много хора. Изследвания, проведени в психиатричните отделения, показват, че чyвствителността към пшеницата и други храни може да предизвика симптоми като тежка депресия, нервност, раздразнителност, липса на мотивация и умопомрачение. Установено е, че много хора с диагноза шизофрения и други душевни заболявания страдат от чувствителност към пшеница, мляко, захар, тютюн и яйца, като най-често непоносимостта е към пшеница.

На какво се дължи непоносимостта към пшеница

Причината за това е много интересна. Частиците пшеничен протеин, наречени глутен, имат молекулярна структура много сходна със структурата на химичните вещества в човешкия мозък, наречени ендорфини и енцефалини. Глутеновите протеини в пшеницата (както и протеините в млякото) могат да се свързват с рецепторите в предните лобове и да въздействат върху лимбичните области на мозъка, като или ги стимулират, или ги потискат, което води от леки до сериозни нарушения в нормалната мозъчна дейност. Ако подозирате, че имате алергия към пшеница или друга храна, изключете я от менюто си за 10 дни и вижте как ще се почувствате, когато отново започнете да я консумирате.
Препоръчваме ви да се
консултирате с диетолог и си направите IgG тест за непоносимост към храни.

Кои храни съдържат високо количество глутен

breadd
Пшеница (жито): зърната съдържат високи нива глутен

Булгур: приготвя се от жито

Durum: вид пшеница със твърди жълти зърна, използван широко за производство на макаронени изделия и спагети (от там идва цвета им)

Бялото брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове (500, 1150, 1050 и т.н.): те са правят от пшеница – затова избягвайте консумацията на бял хляб

Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва

Ечемик: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Ръж: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Шпелта: вид примитивна пшеница, съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Грис: прави се от пшеница

Кускус: прави се от пшеница.

Всякакъв вид пасата – макарони, спагети, фетучини и пр.: прави се от пшеница (durum).

Бакпулвер
: някои производители добавят брашно, без да го упоменават на пакетчетата

Защо се чувствам отпаднал след като ям хляб?
Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За Vitalaiz

В Естетичен център Vitalaiz работим с най-съвременните технологии и апаратура. Нашата цел е да повдигнем вашето самочувствие, за да водите един по-пълноценен и по-щастлив живот.

“Един дефект на душата, не може да бъде коригиран върху лицето, но ако има дефект на лицето и бъде коригиран - това може да промени душата.”

Жан Кокто