fbpx

Това е често срещана последица при непоносимост или алергия към пшеница.

До какво може да доведе прекалената консумация на пшенични продукти

Присъстващата в почти всички хранителни продукти пшеница буквално може да ви подлуди и за съжаление оказва точно такъв ефект върху много хора. Изследвания, проведени в психиатричните отделения, показват, че чyвствителността към пшеницата и други храни може да предизвика симптоми като тежка депресия, нервност, раздразнителност, липса на мотивация и умопомрачение. Установено е, че много хора с диагноза шизофрения и други душевни заболявания страдат от чувствителност към пшеница, мляко, захар, тютюн и яйца, като най-често непоносимостта е към пшеница.

На какво се дължи непоносимостта към пшеница

Причината за това е много интересна. Частиците пшеничен протеин, наречени глутен, имат молекулярна структура много сходна със структурата на химичните вещества в човешкия мозък, наречени ендорфини и енцефалини. Глутеновите протеини в пшеницата (както и протеините в млякото) могат да се свързват с рецепторите в предните лобове и да въздействат върху лимбичните области на мозъка, като или ги стимулират, или ги потискат, което води от леки до сериозни нарушения в нормалната мозъчна дейност. Ако подозирате, че имате алергия към пшеница или друга храна, изключете я от менюто си за 10 дни и вижте как ще се почувствате, когато отново започнете да я консумирате.
Препоръчваме ви да се
консултирате с диетолог и си направите IgG тест за непоносимост към храни.

Кои храни съдържат високо количество глутен

breadd
Пшеница (жито): зърната съдържат високи нива глутен

Булгур: приготвя се от жито

Durum: вид пшеница със твърди жълти зърна, използван широко за производство на макаронени изделия и спагети (от там идва цвета им)

Бялото брашно, пълнозърнесто, грахам, различните типове (500, 1150, 1050 и т.н.): те са правят от пшеница – затова избягвайте консумацията на бял хляб

Овес: съдържа известно количество протеин подобен на глутена, но може да не създава проблеми на всички хора с непоносимост към глутена. Препоръчва се все пак да се избягва

Ечемик: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Ръж: съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Шпелта: вид примитивна пшеница, съдържа известно количество протеин подобен на глутена.

Грис: прави се от пшеница

Кускус: прави се от пшеница.

Всякакъв вид пасата – макарони, спагети, фетучини и пр.: прави се от пшеница (durum).

Бакпулвер
: някои производители добавят брашно, без да го упоменават на пакетчетата

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button