упражнения след секцио

Как да възвърнем фигурата си след раждане?

Бременността е колкото естествено, толкова и „извънредно“ състояние.
Свидетелство за това са настъпващите промени след раждането, когато женският организъм започва „да връща лентата назад“…

Колкото и уморителни да са грижите за новороденото, майката все някога започва да забелязва несъвършенствата, появили се в следствие на бременността и се пита кога е безопасно да започне да полага усилия за коригирането им.

Физическите упражнения си остават най-добрият инструмент за възвръщане на тонуса и формата на тялото.
Важно е да знаем, кога е най-добрият момент да започнем. Отговорът варира в зависимост от метода на раждане.

По принцип, ако сте тренирали по време на бременността и сте родили по естествен път, можете спокойно да започнете да правите леки упражненияходене, модифицирани лицеви опори, кегелови упражнения, разтягане – в рамките на седмица-две от раждането, стига да не изпитвате болки.

Ако сте родили чрез цезарово сечение, дайте време на тялото си, за да се възстанови. Мислете за първите шест седмици като фаза на необходимия минимум за възстановяване(все пак цезаровото сечение е сериозна коремна операция). Възможно е да се чувствате много уморени, така че дайте време на тялото си, за да се излекува.
Изчакайте да мине следродителният преглед – между шест седмици и осем седмици след раждането, преди да започнете упражнение, различни от ходене.

Кои са проблемните зони?

Упражнения за тазово дъно

Можете да започнете с упражнения за тазовото дъно – от момента, в който се чувствате в достатъчно добра форма за това. Тези упражнения са от огромна важност за защита от уринарната инконтиненция (състояние на неволно изпускане на урина при смях, кашлица), което може да се появи след раждането. Освен това, тонизраните мускули на тазовото дъно могат да направят така, че и вие и партньорът ви да изпитвате още по-голямо удоволствие от секса, особено след раждането. Важно е да започнете тези упражнения, преди да наблегнете на упражненията за заздравяване на коремните мускули.

КЕГЕЛОВИ УПРАЖНЕНИЯ – Стегнете мускула, който използвате, за да спрете уринирането. Задръжте в това положение 10 секунди и отпуснете.
Друг вариант е бързо свиване и бързо отпускане на мускулите на тазовото дъно.
Всяко от посочените упражнения е желателно да се прави с 20 повторения, от 5 до 10 пъти на ден

Упражнения за стягане на коремните мускули

Обикновено, коремът най-бавно се възстановява и най-често “тормози” жените. В повечето случаи след раждането, освен че коремът е отпуснат и леко виси има и доста кожа, на която ѝ трябва малко време, за да възстанови предишната си форма
В повечето случаи освен отпуснатата коремна стена, се появява и коремна диастаза – мускулите на коремната стена се “разтварят” в ляво и дясно, като при 66% от жените се получава по-голямо отдалечаване на мускулите – нещо като лека херния. Поради тази причина е добре да се започне с планкове, вместо с коремни преси.(Коремните преси е добре да се оставят за по-късен етап, за да не попречат на събирането на коремните мускули)
Обикновено диастазата се коригира до два месеца и след това може да продължите със стандартните коремни упражнения.
plank-desktop
ПЛАНК – Необходимо е да застанете в поза за лицева опора. Сгънете лактите си под ъгъл 90 градуса. Подпрете тежестта на задната част на тялото върху пръстите на краката. Дръжте гърба прав, корема стегнат. Опитайте се да останете в тази поза поне 3-4 минути (внимавайте да не правите чупка в кръста, защото така ще го травмирате)
Възможни са различни вариации на това упражнение, вижте във видеото по-долу.

Упражнения за стягане и да тонизиране гърба

Не рядко младите майки се оплакват от болки в гърба и кръста като това може да е следствие от няколко причини. Първо-неудобното положение по време на кърмене, освен промяната в хормоните при бременност водят до разхлабване на лигаментарния (връзковия) апарат в таза и сухожилията, прикрепяващи тазовите кости за гръбнака.
Необходими са ни упражнения за заздравяване на мускулатурата поддържаща гръбначния стълб, както и на мускулите около кръста.
Ние сме ви избрали едно комплексно упражнение – Обратното гръбно извиване, по-популярно с жаргонното наименование „СУПЕРМЕН

Начин на изпълнение: Легнете на пода, като изпънете ръце право напред и приберете краката. Пръстите са опрени в пода. Бавно и едновремено подвигате рамене и колене докъдето можете, като се стремите да задържите 3-4 секунди. Бавно връшате в точка на покой. Стреите се да изпълните около 20 повторения, 3 до 5 серии.

5/5 - (1 vote)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button