Волтаична мезотерапия с азотна плазма

Безконтактните техники за подмладяване и лечение на козметологични проблеми се считат за най-ефективни и безопасни, а плазменото подмладяване с Plamingo ™ е водещата сред тях.

В естетичната медицина плазмата успешно се прилага за третиране на множество кожни проблеми, като белези, стрии, акне, брадавици, бенки, фиброми, себорейна кератоза и множество други кожни лезии.

А едно от най-популярните приложения на плазмата в естетиката е извършването на нехирургично повдигане на клепачите (нехирургична блефаропластика, за която ще ви разкажем в отделна статия)

По-долу ще ви запознаем с останалите естетични приложения на апарата Plamingo ™, как плазмената енергия въздейства на кожата и какви проблеми може да решим с нейна помощ.

Какъв е механизмът на действие на плазмата в естетичната козметология?

Плазмата е йонизиран газ, който се разделя на положителни и отрицателни заряди при свръхвисока температура. Тя е четвъртото състояние на материята, след твърдо вещество, течност, и газ и има много по-висока кинетична енергия в сравнение с тях.

Механизмът на плазменото въздействие върху кожата включва две стъпки: незабавно свиване на тъканите и термично разрушаване. Извършени са множество клинични проучвания, на пациенти подложили се на плазмена индукция, които установяват, че термичният ефект на плазмата води до структурни промени в колагена и други протеини в дермата. Азотната плазма подобрява кожната микроциркулация поради съдоразширяващото действие на генерирания азот без специфични странични ефекти.

Увеличеният кръвен поток в кожата води до производство на различни растежни фактори и цитокини, стимулира клетъчната пролиферация, включително фибробласти, което води до ефект на плазмената регенерация на кожата (PSR).

Корейската апаратура Plamingo ™ използва именно азотна плазма (N2 – nitro plasma), която се генерира между кожата и устройството, под въздействието на електрически ток.

плазма лечение бургас

C02 (Фракционен) Лазер или Азотна плазма?

Плазмата има аналогично действие в естетичната медицина като  C02 лазерите, но нейната енергия действа върху епидермиса. Йоните са способни да проникнат дълбоко в епидермиса, без да увреждат тъканта. Плазмата води до бързо нагряване на отделните слоеве на кожата, без да има следи от термично увреждане (изгаряне).

По този начин се извършва „симулация на силно термично увреждане“, като подложените на контролирана термична модификация слоеве на кожата възприемат състоянието като „тежко изгаряне“ (без да има такова), и започват да се саморегенерират и да настъпва ефекта на плазмената регенерация на кожата.

Plazma vs CO2 laser

 

Какви кожни проблеми и естетични корекции решава Plamingo ™?

Извършени са множество проучвания, които разглеждат клиничните ефекти на PSR технологията (регенерацията на кожата с плазма) върху периорбиталното подмладяване.

На среща на Американското общество по дерматологична хирургия, проведено на 28 октомври 2018 в Чикаго, специалистите заключават, че са постигнали повече от 90% подобрение в сравнение с конвенционална блефаропластика и приблизително 20% и 30% подобрение с използване на PSR при стягане на горния клепач и периорбиталните бръчки.

При лечение на акне резултатите са също толкова обещаващи – приблизително 40% подобрение при белези от акне по лицето след шест месечна терапия с плазмена енергия.

И така, кои са основните приложения на Plamingo ™

– Регенериране и цялостен лифтинг (неоперативен лифтинг) на кожата на лицето с помощта на специален накрайник;

– Премахване на бръчки около очите, тип „пачи крак“, премахване на фини бръчки над горната устна, тип “баркод” и периоралната зона, неоперативна блефаропластика на горен и долен клепач;

– Лечение на активно акне –  унищожава самата бактерията, предизвикваща възпалението;

– Лечение на Косопад – плазмата може значително да подобри микроциркулацията, както и насищането с кислород, които са ключови параметри за стимулиране на растежа на косата.  Повече информация по-долу.

– Волтаична мезотерапия (ТДДС) – увеличава пропускливостта на кожата за лекарства и козметика;

– Третиране на белези, стрии, келоиди, премахване на брадавици, ксантелазми, кератози и други кожни образувания

Важно! Терапиите с Plamingo ™ се делят на ниско енергийни и високоенергийни, в зависимост от интензитета на използваната енергия и целения резултат. Високоенергийните се извършват само през есенно-зимния период – неоперативната блефаропластика, обработката на бръчки около очите и периоралната зона.

Лифтинг с Plamingo ™

Почти всички части в областта на лицето могат да бъдат третиране с различните накрайници, с които разполага апаратурата.

Ефектът на регенерация на кожата наподобява този при подмладяването с фракционен CO2 лазер.

Плюсовете са действието на епидермално ниво, което намаля рисковете от пигментация и има бързо възстановяване. Също така, с Plamingo ™ може да се работят зони, които C02 лазерът не позволява, като клепачи, и околоочен контур.

Пламинго зона лице

Плазмата е изключително естествен начин за ревитализиране на тъканите в обработваната зона, като се използват активираните тъканни фактори за стимулиране на синтез на колаген, еластин и хиалуронова киселина.

Лечение на акне и атопичен дерматит с Plamingo ™

Атопичният дерматит – известен още като атопична екзема, е упорито кожно заболяване, което се характеризира със суха, лющеща се, сърбяща и раздразнима кожа. Бактерията Стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus) е добре известен причинител на това заболяване.

Прилагането на плазмена енергия върху бактерията може да разруши клетъчната и структура.

Плазма при акне

Plamingo ™ се използва активно и за унищожаване на микробите и бактериите причинители на акне. Нискотемпературна атмосферна плазма предизвиква мощен стерилизиращ ефект. Плазмата потиска появата на акнеично възпаление чрез бактериална стерилизация и същевременно намалява прекомерното производство на мастен секрет (себум).

Plamingo ™ против косопад

С Plamingo ™ може да третираме скалпа за стимулиране на растежа на косата.

Плазмата значително подобрява микроциркулацията, както и насищането с кислород, които са ключови параметри за стимулиране на растежа на косата.

Освен това, третирането с плазма премахва мъртвите клекти по скалпа, както и пърхота.

 

Косопад азотна плазма

Хистопатологични изображения на третирани кожни участъци в сравнение с контролите за три енергийни настройки в различни часови точки. Черните стрелки представляват първични космени фоликули, а черните върхове на стрелки представляват вторични космени фоликули.

Трансдермална доставка на субстанции в кожата

В допълнение, азотната плазма причинява временно намаляване на бариерната функция на роговия слой и увеличава пропускливостта на кожата за лекарства и козметика.

Клетките са плътно свързани

Плазмата увеличава скоростта на абсорбация на серуми в кожата чрез временно разрушаване на клетъчната адхезионна молекула, т.е осъщестява се ефективна трансдермална доставка (TDDS) в кожата на различни активни субстанции (витамини, минерали, пептиди, растежни фактори)

Процедурата включва краткотрайно излагане на кожата на плазма под формата на милисекундни импулси.

Чрез TDDS се третират пигментации посредством трансдермална доставка на изсветляващи и потискащи тирозиназата продукти.

Как протича процедурата?

Апаратурата разполага с няколко градации на интензивността на въздействие: от лека ревитализираща процедура без период на рехабилитация до дълбоко интензивно въздействие с цел коригиране на дълбоките промени в кожата (неоперативната блефаропластика).

По време на процедурата се усеща затопляне на мястото на третираната зона.

Ревитализиращата терапия, против акне и косопад отнема около 15 мин – 20 мин.

Неоперативната блефаропластика се извършва в рамките на 40 минути.

Колко процедури се препоръчват и в какъв интервал?

За кожни проблеми по лицето и за подмладяване се препоръчват 6 – 8 процедури, които се извършват веднъж седмично.

Неоперативната блефаропластиката се извършва по различна методика, която се определя след лична консултация с клиента.

За косопад се препоръчва по една процедура веднъж на 10 дни за период от 6 месеца.

Кога да очаквам резултати?

Резултатът след  процедури с плазма не е моментален, тъй като отнема известен период от време за възстановяване на кожата.

След ниско енергийните  терапии ще видите подобрение в текстурата на кожата (свиване на порите, изглаждане на релефа), както и намаляване на фините бръчки. След високоенергийните терапии ще видите намаляване на дълбоките бръчки, намаляване на пост-акнето и намаляване на хиперпигментацията и повдигане на контурите на лицето.

Какви са ползите от процедурата? 

Ефекта на плазмената регенерация на кожата се свежда до действието и на три нива.

Първо, убива микробите и бактериите, чрез разрушаване на бактериалната молекулярна структура.

Второ, увеличава скоростта на абсорбация на серуми в кожата чрез временно разрушаване на клетъчната адхезионна молекула.

На дермално ниво, стимулира образуването на нов колаген и фибробласит.

Друга полза на процедурата е, че въздействието е безконтактно, което свежда до минимум риска от изгаряния

Какви са противопоказанията от процедурата?

Въпреки че досега не сме набюдавали странични ефекти от процедурата, такива могат да възникнат поради топлинната енергия, доставяна на кожата, включително еритема, оток, лющене, образуване на корички.

Болезнени ли са процедурите?

Процедурите не са болезнени, като при обработката на някои зони се използва анестетичен крем.

Препоръки след процедурата

При терапии за ревитализация на зоната на лицето (волтаична мезотерапия)  е необходимо да се прилага слънцезащитна козметика с SPF 30+, както между процедурите, при извършване на курс от терапиии, така и месец след последната терапия.

Ако се обработват бръчки около очите, тип „пачи крак“, околоочен контур, повдигнае на долен и горен клепач, и бръчици над устните, процедурите се извършват през есенно-зимните месеци. Кожата не трябва да се излага на слънце и солариум поне 2 месеца.

4.2/5 - (25 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button