fbpx

Кофеинът

е много популярен стимулант на нервната система – често се използва за облекчаване на умора и повишаване на бдителността или будността . Според клиниката Мейо , прием на кофеин 500 милиграма или повече на ден може да доведе до множество негативни ефекти , вариращи от безсъние, нервност , безпокойство, раздразнителност, гадене, нередовен сърдечен ритъм , главоболие и мускулни спазми . Въпреки че като цяло се счита за безопасно за повечето хора да консумират 200-300 милиграма дневно кофеин – еквивалента на 2-3 чаши кафе – хора , които изпитват дискомфорт може да неутрализира въздействието му по следния начин:

Първа стъпка

Пийте най-малко 1 литър филтрирана вода , за да помогне на тялото ви да започне прочистване от кофеиновото вещество . Изпийте водата в рамките на пет до десет минути , за да започне повторното хидратиране на тялото и възстановяване на минерали, които може да са били изчерпани от кофеина.

Втора стъпка

Яжте 1-3 порции плодове, най-добре цитруси с високо съдържание на витамин С , за да помогне за възстановяване на минералите, които сте изгубили.Учени от Калифорнийския университет след проведени изследвания установяват, че кофеинът променя плазмените нива на цялата кръв и левкоцитите , намаля концентрациите на витамин С , което води до недостиг на витамини.

Направете си плодова салата от нарязани зелени ябълки, банани и портокали , за да помогнете на тялото си възстанови загубените от кофеина витамини .

Трета стъпка

Отстранете тревожността , безпокойството и засилените емоционални реакции, причинени от кофеина , като отделите време, за да се отпуснете . Настройте цифров таймер в продължение на 15 до 60 минути и изберете тихо , спокойно , уютно място, където можете да седнете удобно и да медитирате . Затворете очи и се съсредоточи върху дишането си , като позволите на пулса ви да забави ритъма на вашите вдишвания. Поставете по една капка етерично масло от лавандула върху горната си устна , точно под носа си , за да получите достъп до успокояващи свойства на тази билка.

Четвърта стъпка

Насладете се на здравословна храна , за да помогнете на стомаха и храносмилателната система да абсорбират и разградят кофеина. Кофеинът е подтискащото апетита вещество, която може да обърка естествения ви хранителен режим и да не чувствате глад през целия ден. Яжте здравословна храна включваща пълнозърнести храни като кафяв ориз и боб , както и листни зеленчуци като къдраво зеле и маруля.

Пета стъпка

Упражненията могат също да допринесат за ускоряване на способността на организма Ви да премахне кофеина от тялото Ви. Използвайте тази допълнителна енергия за 15 минути аеробни упражнения като бягане, плуване , туризъм или интензивна йога .

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button