хиперхидроза лечение

Хиперхидроза лечение

Преди да ви обясним процедурата за лечение на хиперхидроза е добре да изясним самото състояние.
Хиперхидрозата или обилното изпотяване е състояние, което засяга хора от различни възрасти и професии. Известно е, че хиперхидроза засяга приблизително 1% от населението на страната.

В повечето случаи се наблюдава прекомерно изпотяване под мишниците, по дланите на ръцете, по стъпалата и в областта на лицето. Хиперхидрозата се съпровожда с неприятна миризма, която причинява дискомфорт и създава психологически проблеми.

Какво да направя ако се потя прекомерно в зоната на помишниците, дланите и стъпалата?

Повишено изпотяване, може да разтърси нашето самочувствие, да пречи на комуникацията, дори на кариерното развитие и личния живот …

Но в много случаи потенето изобщо не е патология, а просто особеното състояние на чувствителната ни нервна система.

Решаването на този проблем чрез инжектиране на Ботулинов токсин в подмишниците не е никак трудно, ако изпотяването не се дължи на инфекциозни, ендокринни и други заболявания.

Кои фактори засилват хиперхидрозата?

Предполага се, че това състояние е продиктувано от все по-динамничия начин на живот – стресът, пикантната храна, синтетичните материи използвани в производството на дрехи и прочие.

Други причини за появата на прекомерно изпотяване са нарушения във функционирането на щитовидната железа, наднормено тегло, диабет.

Как да разберем дали се изпотяваме прекомерно?

От много години се провежда тест, така нареченият ЙОДЕН ТЕСТ за хиперхидроза, при който на подсушена кожа на подмишниците се поставя йоден разтвор, а после се разпръсква специална смес, като жлезите, които отделят по-обилно пот, се оцветяват в лилаво. Това ви позволява да определите границите на повишено изпотяване и нейната интензивност.
изпотяване под мишниците

Потните петна с площ до 10 см говорят за лека степен на хиперхидроза;
От 10 до 20 см. – умерена;
Повече от 20 см. – за тежката степен на хиперхидроза.

Лечение на хиперхидроза с ботулинов токсин

Лечението на прекомерно изпотяване с препарати с ботулинов токсин е потвърдено от множество изследвания. Инжектирането на практика е безопасно.

Как ботулиновия токсин действа върху потните жлези

↑ Ботулиновият невротоксин тип А – блокира нервните окончания на потните жлези, като следствие от това импулсното предаване е нарушено и действието на потните жлези временно спира. Това състояние продължава около 6-8 месеца, след което ефектът на лекарството спира. Съществуват две възможности – отново да изпитате неприятните усещания от прекомерното изпотяване или да направите нова процедура.

Възниква въпросът: дали употребата на Ботулинов токсин причинява пристрастяване?

Отговорът е отрицателен. По-скоро може да причини психологическа зависимост. След като свикнете да живеете половин година със сухи длани и подмишници, едва ли бихте искали да се потите отново, така че обикновено си записвате час за втори курс процедури. Ако не желаете да продължите лечението с помощта на Ботулинов токсин, няма да има отрицателни физиологични последици.

Как протича процедурата?

Процедурата се извършва от д-р Васил Стоянов, дерматолог с богата практика в Санкт Петербург в сферата на естетичната медицина. Ботулиновият токсин се инжектира с много финна игла в зоните, където има най-голяма нужда – против изпотяване под мишниците, дланите или ходилата. Нервните окончания се блокират, което води до потискане дейността на потната железа в съответната област и до елиминиране на изпотяването. За две анатомични зони се използват около 70-100 единици от препарата. Процедурата не отнема повече от 20-30 минути.

Какво да очаквам след процедурата?

Ефектът настъпва 7-14 дни след процедурата и продължава от половин до една година. Ако изпотяването продължи, може да се наложи да се инжектират още единици ботулинов токсин.
Първите две седмици след процедурата не трябва да посещавате сауни, да извършвате усилени физически натоварвания, да употребявате алкохол.

4.2/5 - (17 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button