ботокс

Какво е ботокс?

Ботоксът е мощен мускулен релаксант, базиран на високо пречистен ботулинов токсин тип А с протеинов произход. Това вещество блокира нервните импулси, които се предават от мускулите до мозъка, и предотвратява свиването на мускулите, а оттам и предотвратява свиването на кожата и образуването на бръчки в третираната област. Именно поради това свое качество ботоксът се е превърнал в ефективно средство за борба с остаряването и с дълбоките бръчки по лицето.

Действието на ботокса в естетичната медицина

Инжектирането на определен брой единици ботокс помага на милиони хора по света и в България да прекратят появата на бръчки по челото, около очите и между веждите.

Бръчките в тези деликатни области се образуват вследствие на мимическата дейност, поради което прилагането на мускулен релаксант служи като превенция за появата им или стопира задълбочаването им.

Освен това, съвременните специалисти в областта на естетичната медицина споделят, че инжектирането на малко количество единици ботокс, по-повърхностно, в дермалния слой на кожата има благоприятен ефект за намаляване размера на порите, изглаждане на кожата и намаляване на омазняването.

Как преминава процедурата?

Първоначално се провежда консултация с клиента, за да се уточни какви са неговите желания и очаквания и дали са реалистични. Докторът преценя колко единици ботокс трябва да се поставят за третиране на зоната и съобщава колко ще струва процедурата за клиента.

След уточнение на тези първоначални, но важни въпроси, кожата се почиства и дезинфекцира и се поставя анестетичен крем за около 15 минути.

Впоследствие се маркират точките, в които ще се поставя ботокса и се пристъпва към неговото инжектиране с тънка игла. Самото инжектиране продължава няколко минути.

Как да разбера че е време за ботокс?

Все повече млади жени започват с превантивното инжектиране на малки дози ботулинов токсин в началото на своите 30 години, други се гордеят, че са на 50 и все още не са си поставяли ботокс.

Първата индикация за нужда от ботокс е мускулната хипертоничност. Това означава, че мускулът постоянно се свива и при някои пациенти, освен образуването на бръчки, причинява болка и напрежение – особено при тези, които работят много с компютър. Те се мръщят ежедневно, и между веждите се получава гънка. И ако бръчките са налице в статично положение, в покой – когато не извършваме мимика, това е свидетелство за необходимост от извършване на процедурата.

Ботокс цена

Естетични клиники и специалисти определят стойността на процедуата, избирайки един от двата варианта – цена за единица ботокс или цена за 1 зона.

Обикновено цената за зона е по-икономичният вариант, но не винаги е и най-удачният. Тя включва конкретен брой единици, като при пациенти, които си поставят ботокс редовно този брой може да не е достатъчен.

Всеизвестно е, че колко повече процедури са извършени, толкова повече тялото привика към мускулния релаксант, и за получаване на същия ефект е необходимо инжектирането на по-голям брой единици.

Актуалните ни цени са публикувани на тази страница.

ботокс цени

Често задавани въпроси от клиенти

Опасен/вреден ли е ботокса?

Увисналите клепачи е едно от най-честите усложения след процедурата. Това може да настъпи, когато има повторно отпускане на мускулите на челото. Пациентите трябва да се предупредят за този риск, като това може да се случи при определен тип хора – когато челото е ниско, и мускулът е къс. Обикновено това са пациенти с неизразена мускулна активност на челото. Следователно, при тези пациенти самият мускул е малък и дозата, от която се нуждае е малка. Ако се поставят повече единици челото ще стане камък, веждите няма да се повдигнат и ще има усещане за притискане.

Може ли с ботокс да се изгладят бръчките около очите?

Да, и бръчките се изглаждат, като се отпусне кръговият мускул на окото. Мускулът спира да работи и вече не присвивате очите.

Тук трябва да се разбере, че кръговият мускул на очите е голям, лежи като пластир от цилиарния ръб до веждите и понякога дори по-високо. А в зоната на очите само определени части могат да бъдат отпуснати, за да не се получи птоза.

Много често усложнение след инжектиране на ботокс в кръговия мускул е, че кожата започва да се събира в бръчки под долния клепач. Той е компенсаторен. Всяка мускулна релаксация води до резултата, че друг мускул ще поеме тази функция и той ще започне да се свива. Ключът към успеха е правилната оценка на работата на мускулите с оглед спецификите на индивида.

Възможно ли е да се повлияе на продължителността на ботулиновия токсин?

Има ли начин да се удължи ефекта на ботокс или обратно, да се намали, когато нещо се обърка?

Отговорът е, че има механизми, но те не са 100% доказани. Например, ефектът може да се удължи, ако нервно-мускулният импулс се предава по-добре – това се случва, когато има достатъчно калций и калий в тялото. И понякога тези лекарства се предписват за засилване на ефекта на ботокса.

Смята се, че витамините от група В намаляват ефекта, тъй като влияят върху нервно-мускулната проводимост, ускоряват процеса на инервация. И това не е доказано.

Има статистика, че през лятото ефектът трае по-кратко. Това е така, установили сме, че всяко засилване на кръвообращението, активна физическа активност, сауни, солариуми водят до намаляване на ефекта.

Високи или ниски дози?

Всеки избира за себе си. Висока доза – по-безизразно лице и издържа по-дълго.
Ниски дози – ще премине по-бързо, но ще бъде естествено. Но естественият вид зависи и от избраните точки на инжектиране.

Колко често може да се прави ботокс?

Средно веднъж на 6 месеца. Но ние винаги гледаме на пациента индивидуално. Има такива, при които ефектът продължава до 8 месеца, година. Основното е да изчакате момента, в който мускулът се е възстановил напълно.

Може ли да комбинираме ботокс и филъри?

Необходимостта от използване на хиалуронов филър може да се предвиди при консултация. Ако пациент ни посети за изглаждане на бръчките на челото, ние правим тест и оценяме колко е активен мускулът. Възможно е поставянето на ботокс да не доведе до премахване на бръчката, защото с годините се е превърнала в много дълбока бръчка. Тогава се налага освен ботокс да поставим и хиалуронов филър за попълването и.

Ботокс снимки преди и след

3.7/5 - (127 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button