Какво представлява акупунктурата?

Акупунктурата е сред най-известните терапии на алтернативната медицина.

Този лечебен метод е възникнал преди повече от 3000 години в Китай и се практикува в голяма част от света.

В нейното традиционно разбиране е предназначена да възстанови баланса на енергията Ци, която е жизненоважна за човека, чиито потоци се блокират вътре в тялото по една или друга негативна причина.

Практиката на акупунктурата се състои в поставяне на фини, твърди игли в определени места на тялото (акупунктурни точки), за да възстановят енергиините  потоци.

Класически текстове описват 365 точки, разположени в систематичен ред по меридиани или канали през, които преминава енергийния поток.

Всяка точка може да бъде локазилирана върху повърността на човешкото тяло.

Според китайска легенда, „картата“ на точките, важни за акупунктурата, е съставена от китайски майстори в древни времена.

Кои проблеми могат да бъдат лекувани чрез Акупунктура (Иглотерапия) ?

Тази древна техника е способна да лекува над 200 заболявания, от които 60 са признати официално от “Световната здравна организация”.

Иглотерапията лекува не само отделните проблеми, а целия организъм.

Ето списък на някой, от тях:

 • Наднормено тегло
 • Мигрена и главоболие
 • Неврологични заболявания и ставни заболявания
 • Заболявания на вътрешните органи
 • Гинекологични проблеми
 • Безплодие
 • Отказване от тютюнопушенето
 • Безсъние
 • Пихични нарушения
 • Фациалис и тригеменит

Цени на Иглотерапия в Бургас

АкупунктураЦЕНА
Една процедура (50-60мин.)60 лв.
Промо 5 процедури Акупунктра250 лв.
Цени на всички услугиЦеноразпис

Вижте какъв е принципът на действие на този метод в кратко видео по-долу.

Принципи на действие на акупунктурата

Древната китайска философия счита, че болестта е състояние на дисбаланс или блокада на пътищата, по които енергията се движи по тялото.

Човешкото тяло е една антена, върху която има формирани силови линии, които могат да се променят вследствие контакта между външни фактори от околната среда и вътрешни, на човешкия организъм.

Акупунктурните точки представляват силови точки – пунктове върху тези силови линии, върху които биоенергията може да бъде преразпределена по нов правилен начин, т.е. да се възвърне нормално природно състояние.

Кой провежда процедурите по Акупунктура (Иглотерапия) в Естетичен център “ Vitalaiz“?

Tъй като акупунктурата е много специфична процедура, която изисква отлично познаване на човешкото тяло и добри познания по източна медицина, в нашия център тя се провежда от д-р Милко Стаматов.

Доктор Стаматов притежава две признати специалности /по Нервни болести,физиотерапия и рехабилитация/, които е практикувал в България и чужбина.

Той притежава защитена следдипломна квалификация по традиционна китайска медицина акупунктура, рефлексотерапия и методики на приложение като моксотерапия, скалп терапия.

Работи като научен сътрудник и хонорован преподавател в Медицински колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас.  Има научни публикации в България и Русия.

Вижте някои от акупунктурните точки, използвани при лечение на редица състояния.

Иглотерапия в Бургас

Преди повече от две хиляди години китайските лекари са установили, че действайки върху определени части на тялото, е възможно да се повлияе на външния вид и здравето.

 • Акупунктурата на точки на ушите е абсолютно безболезнена и много ефективна. Човешкото ухо има доста сложна структура, практически е лишено от мастен слой и има много нервни окончания, което прави този орган много чувствителен. Чрез въздействие върху определени части на ушната мида, е възможно да се активира функцията на определени органи и да се подобрите здравето. (Отслабване, отказ от пушенето и т.н.).
 • Научно е доказано, че акупунктурната стимулация на точката на хипоталамуса,  която засяга апетитния център, намалява апетита, намалява обема на стомаха и чувството на глад и тонизира мускулите му.
 • Стимулацията на точката „Цюй-чи“, която се усеща, когато ръката е сгъната в лактите, помага за подобряване на функцията на червата.
 • „Ендокринната“ точка помага на организма да се освободи от задържаните течности в тялото, което също е известно, че е свързано със забавяне на загубата на тегло.Точката на далака помага за коригиране на метаболизма, когато нивата на кръвната захар са повишени и поради други хормонални нарушения, които са предшественици на диабета.
 • Бъбречната точка има положителен ефект върху функцията на нервната система и регулира хормоналния дисбаланс.
 • Точката „Шен-мен“ помага да се успокоите, да се отървете от безпокойство, гняв, разочарование, неувереност в себе си.

Елктроакупунктура

Методът на електроакупунктурата се появява като синтез на класическата китайска акупунктура и съвременните технически възможности. Това е метод за диагностика и лечение, който се основава на стимулиране на акупунктурните точки с помощта на специални електроди.

При Електроакупунктурата, се въвежда допълнително електрически ток, през вече поставените в  акупунктурните точки игли, по този начин чрез електрически ток, насочен към фокуса на заболяването, се постига терапевтичният ефект на метода.

За него са необходими специални игли и професионална апаратура.

Диагностига на заболявания с Електроакупунктура

Чрез електроакупунктура е възможна ранна диагностика на функционални нарушения на различни органи.

Според специалистите по електроакупунктура, на ранен етап може да бъдат определени болезнените процеси, протичащи в клетките, които се проявяват чрез промяна в енергийния баланс в тях.

Ако на измервателната скала на устройството за диагностика (от 0 до 100), стрелката сочи към стойности от 50 до 65, тогава няма органични нарушения. Ако стойностие са повече от 65, тогава можем да предположим наличието на възпалителен процес. При по-малко от 50, тогава са възможни промени в клетъчната структура.

Електроакупунктурата е напълно безопасна и не предизвиква никакви нежелани реакции.

Нейният терапевтичен и профилактичен ефект се основава на електрическа стимулация на акупунктурните точки и рефлексогенните зони.

Акупунктура в Бургас

 

Вижте отговорите на някои от най-често задаваните въпроси относно терапията.

 Какви са противопоказанията при Иглотерапията?

Терапията не се извършва при:

 • Остри инфекциозни заболявания и треска
 • Бременност
 • Доброкачествени и злокачествени новообразувания
 • Кръвни заболявания

Подходящо ли е лечение с Акупунктура при високо кръвно?

Хипертонията (високо кръвно налягане) засяга повече от 1 милиард души по света, тя повишава риска от инсулт и миокарден инфаркт.

Акупунктурата се счита за щадящ и безопасен метод за понижаване на кръвното налягане и облекчаване на симптомите на хипертония.

При хипертония енергийните потоци от черния дроб и бъбреците се прекъсват, акупунктурата действа на точките, отговорни за работата на тези органи и каналите, свързващи ги се активират, като по този начин намаляват налягането и болезнените симптоми.

Техниката има съдоразширяващ ефект – съдовете се увеличават, поради което кислородът и метаболитният обмен в тъканите се подобряват, нивото на холестерола в кръвта намалява и токсините се отстраняват.

В ранните стадии на хипертонията акупунктурата помага напълно при симптомите на заболяването, но при усложнения, трябва да се комбинира с прием на лекарства.

Успешно ли е лечението на безсъние с Иглотерапия?

Акупунктурата при безсъние действа върху биологично активни части на нервната система.

В комбинация и с други процедури, този метод помага да се премахнат психологическото напрежение, хаосът на съзнанието, резултатите от стреса и умората, за да се възстанови нормалното функциониране на нервната система и емоционалната стабилност.

За постигане на знчителен ефект, е необходим личен подход към всеки пациент, препоръчителен е приемът на билкови вещетва, в някои случай и комбинация с физеотерапия. Лечението на безсъние с акупунктура позволява да се постигнат значителни резултати, независимо от възрастта на пациента и е особено препоръчително при пациенти в напреднала възраст.

Как действа Иглотерапията при безсъние?

 • Нормализира продължителността на нощния сън;
 • Изчезват затрудненото заспиване и честите събуждания през нощта;
 • Подообрява се качеството на съня;
 • Изчезват сутрешната слабост и сънливото състояние през деня.
 • Подобрява се настроението и се повишава устойчивостта на стрес.

Ефективна ли е Иглотерапията за отслабване?

В тялото ни има точки, които спомагат за ускоряване на метаболизма и намаляване на апетита ни, иглотерапията, комбинирана с оптимална спортна програма и намаляване на вредните продукти, е тайната на отличното здраве, според някои акупунктуристи.

По принцип, за отслабване, се стимулират три точки върху тялото: точка отговаряща за червата, за перикарда, и за корема.

Тази древна китайска практика, достъпна за всеки, е приятен начин за справяне с наднорменото тегло, като така се запазва и поддържа жизнеността на тялото за дълго време.

Акупунктура бургас 1

В заключение, акупунктурата – като признат метод за лечение, подобно на други традиционни процедури, изисква предварителна диагноза, планиране и спазване на протокола за лечение, като се вземат предвид само индивидуалните характеристики на пациента. При изпълнение на горепосочените, може да се постигнат слдните резултати:

 • Блокират се части от мозъка, отговорни за усещането на болка.
 • Подобряват се кръвообращението и работата на нервната система.
 • Стимулира се производството на ендорфини, които се наричат хормони на радостта.
 • Премахват се отоци, възпаления и други симптоми на заболявания.
 • Увеличава се имунитета.

Ако имате нужна от допълнителна информация или искате да запишете час може да се свържете с нас на телефон 0877893230

 

4.1/5 - (127 votes)

0 Коментари

Няма коментари към статията

Остави Коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Call Now Button